FOOD GRADE ŞİRKƏTİNƏ XOŞ GƏLMİSİNİZ
İstənilən vaxt 24/7 zəng
+994 55 857 18 05Qara bibərin sağlamlıq üçün çoxlu faydaları var. Onlardan bəziləri bunlardır: Həzm sağlamlığı: Qara bibərdə həzm sistemini stimullaşdırmağa kömək edən piperin adlı bir birləşmə var. Bu birləşmə mədə turşularının ifrazını artıraraq həzmi asanlaşdırır və qəbizliyin qarşısını alır. Antioksidant xüsusiyyətləri: Qara bibərin tərkibində çoxlu qida və antioksidan xüsusiyyətlərə malik birləşmələr var. Bu xüsusiyyətləri sayəsində bədəni sərbəst radikallardan qoruya və xərçəng kimi bir çox xəstəliyə qarşı qoruya bilər. İmmunitet sistemini gücləndirir: Qara bibər tərkibindəki C vitamini və digər qida maddələri sayəsində immunitet sistemini gücləndirə bilər. İmmunitet sistemi bədənin infeksiyalara qarşı müdafiəsini təmin edir. İltihab əleyhinə xüsusiyyətlər: Qara bibərin tərkibindəki bəzi birləşmələr iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Bu xüsusiyyətlər sayəsində artrit və digər iltihablı xəstəliklərdə ağrı və şişkinlik kimi simptomları aradan qaldırmağa kömək edə bilər. Qan şəkərinə nəzarət: Bəzi araşdırmalar qara bibərin qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edə biləcəyini göstərdi. Bu xüsusiyyətləri sayəsində diabet kimi xəstəliklərlə mübarizə aparmağa kömək edə bilər. Arıqlamaq: Qara bibər, tərkibindəki piperin birləşməsi sayəsində maddələr mübadiləsini sürətləndirə bilər. Bu xüsusiyyətləri sayəsində arıqlamağa kömək edə bilər. Bu faydalardan əlavə, qara bibərin bir çox başqa faydaları da var. Ancaq hər hansı bir sağlamlıq problemi olan insanların əvvəlcə həkimləri ilə məsləhətləşməsi vacibdir.
Fenugreek bir çox mədəniyyətlərdə yeməklərə dad vermək və sağlamlıq faydaları üçün istifadə olunan bir ot və ədviyyatdır. Fenugreek toxumları da bu bitkinin müalicəvi xüsusiyyətləri üçün istifadə olunur. Fenugreek toxumlarında müxtəlif vitaminlər, minerallar və lif var. Tərkibində saponinlər, alkaloidlər və flavonoidlər kimi bioaktiv komponentlər də var. Fenugreek toxumları aşağıdakı sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir: Diabetə nəzarət: Fenugreek toxumlarında qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyən və insulin müqavimətini azaldan birləşmələr var. Laktasiya üçün faydaları: Fenugreek toxumları süd istehsalını artırmaq üçün istifadə edilə bilər. Ənənəvi olaraq süd verən analar tərəfindən süd istehsalını artırmaq üçün istifadə olunur. Həzm sağlamlığı: Fenugreek toxumları həzm sağlamlığını dəstəkləyə bilən antiinflamatuar və antioksidant birləşmələri ehtiva edir. Ürək sağlamlığı: Fenugreek toxumlarında qan təzyiqini tənzimləyə və xolesterol səviyyəsini aşağı sala bilən birləşmələr var. Testosteronu artıran təsirlər: Fenugreek toxumlarında kişilərdə testosteron səviyyəsini artırmaq üçün istifadə edilə bilən birləşmələr var. Bununla belə, fenugreek toxumlarının həddindən artıq istifadəsi bəzi yan təsirlərə səbəb ola bilər. Həddindən artıq istifadə ishal, qaz, şişkinlik, baş ağrısı və başgicəllənmə kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Fenugreek toxumlarını istehlak etməzdən əvvəl həkiminizlə məsləhətləşməniz tövsiyə olunur.
"Ədviyyatlar kraliçası" kimi tanınan hil yalançı gövdəsi və qalın düzensiz formalı rizomları olan çoxillik ot bitkisidir. Kardamom Cənubi Hindistanın Qərb Qhatlarında yabanı şəkildə böyüyür. Qurudulmuş meyvələr və ya hil kapsulları ədviyyat kimi satılır. Ədviyyat ticarətində əsas məhsul kimi bütöv hil, ikinci dərəcəli emal məhsulu kimi üyüdülmüş forma və əlavə dəyərli məhsullar kimi neft və oleoresin ekstraktı şəklində olan kardamonun bir neçə kommersiya növləri vardır. Kardamom əsasən qida sənayesində dadlandırıcı kimi istifadə olunur. Kardamom yağı qəhvə və çay kimi içkilərin və içkilərin ətirlənməsi üçün istifadə olunur.
Çili bibəri qırmızı bibərin üyüdülməsi ilə əldə edilən ədviyyatdır, isti və ya şirin ola bilər. Bir çox mətbəxdə ətirli tərkib hissəsi kimi istifadə olunur. Çili bibəri sağlamlıq faydaları da verə bilər. Çili bibərinin bəzi faydaları bunlardır: Metabolizm sürətləndiricisi: Paprika kapsaisin adlı birləşməni ehtiva edir. Bu birləşmə metabolik sürəti artıraraq kilo verməyə kömək edə bilər. İltihab əleyhinə: Çili bibərində olan kapsaisin bədəndəki iltihabı azaltmaqla ağrıları aradan qaldırmağa kömək edə bilər. Ürək sağlamlığı: Çili bibərinin tərkibində ürək sağlamlığına faydalı ola biləcək antioksidanlar var. Bəzi tədqiqatlar kapsaisinin ürək sağlamlığına müsbət təsirini göstərir. Xərçəng əleyhinə: Çili bibərində olan kapsaisin və digər antioksidantlar xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədir. İmmunitet sistemini gücləndirən: Paprika immunitet sistemini gücləndirə bilən C vitamini ehtiva edir. Çili bibərinin həddindən artıq istehlakı bəzi insanlarda mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Həmçinin, həddindən artıq istehlakı əsəbilik, yuxusuzluq və yüksək təzyiq kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər. Buna görə də, çili bibərini istehlak etməzdən əvvəl miqdarı məhdudlaşdırmaq və həkiminizlə məsləhətləşmək yaxşıdır.
Zirə bir çox mədəniyyətdə istifadə edilən ədviyyat və ot kimi tanınır. Həm ləzzəti, həm də sağlamlıq faydaları ilə məşhurdur. Kimyonun bəzi sağlamlıq faydaları bunlardır: Həzm sağlamlığı: Zirə həzm problemləri üçün yaxşı olduğu üçün tarix boyu həzm sağlamlığı üçün istifadə edilmişdir. Zirə qaz, şişkinlik, kramp və mədə ağrılarını azaltmağa kömək edə bilər. Antioksidant xüsusiyyətləri: Zirə yüksək miqdarda antioksidant ehtiva edir. Antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyan birləşmələrdir. İltihab əleyhinə xüsusiyyətlər: Zirənin iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olduğu bilinir. Bu xüsusiyyətlər iltihablı xəstəliklərdən qorunmağa kömək edə bilər. Xolesterol səviyyəsini aşağı salır: Zirə xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edə bilər. Bəzi araşdırmalar zirənin LDL ("pis" xolesterin) səviyyələrini aşağı sala biləcəyini göstərdi. Qan şəkərinə nəzarət: Zirə qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edə bilər. Bəzi araşdırmalar zirənin qan şəkərinin səviyyəsini aşağı saldığını və insulin müqavimətini azaldır. Xərçənglə mübarizə: Zirə xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinin qarşısını almağa kömək edə bilər. Bəzi araşdırmalar zirənin xərçəng növlərinə, xüsusən də kolon xərçəngi, döş xərçəngi və prostat xərçənginə qarşı qoruyucu ola biləcəyini göstərmişdir.
99.7 faizli USP(ABŞ farmakoloji standartı) dərəcəli qida qliserini, yüksək dərəcədə təmizlənmiş və qıda istehsalı üçün rəsmi təsdiq edilmiş bir maddədir.Qİda sənayesində E422 kimi təsnif olunur.Müxtəlif xəmirlər, şirniyyatlar, konservlər, mürəbbələr istehsalında mühüm bir vasitədir.Məhsulun uyğun bir konsistensiyasına nail olmaq,saxlama müddətini artırmaq üçün əvəzsiz bir komponent rolunu oynayır.Ümimiyyətlə, qliserininin 1500 ə yaxın istifadə sahəsi məlumdur.
Kartof nişastası qranulları iridir, qabarır və taxıl nişastası qranullarına nisbətən daha tez həll olunur. Kartof nişastası yüksək özlülüklü və bir qədər dənəli görünüşlü pastalar yaradır. Qaynadılmış kartof nişastası taxıl nişastasına nisbətən kəsilməyə daha həssasdır. Kartof nişastasının əsas istifadə sahələrindən biri suyu səmərəli şəkildə udduğu üçün müxtəlif reseptlərdə qatılaşdırıcı maddə kimi istifadə olunur. Kartof nişastası qida istehsalında və aşpazlar tərəfindən bir çox məhsulların teksturasını yaxşılaşdırılmaq və bir çox digər məqsədlər üçün istifadə olunan çox yönlü bir məhsuldur.
Kişmiş təzə üzümün qurudulması ilə əldə edilən qurudulmuş meyvədir. Kişmiş qida dəyərinə görə sağlam qəlyanaltı sayılır və bir çox xörək və desertlərdə də istifadə edilir. Üzümün bəzi faydaları bunlardır: Yüksək lif tərkibi: Kişmiş yüksək lif tərkibinə görə həzm sağlamlığına faydalıdır və qəbizliyin qarşısını ala bilər. Antioksidanlar: Kişmiş antioksidantlarla zəngindir. Antioksidantlar bədəndəki sərbəst radikalların zərərli təsirlərini azaltmaqla sağlam hüceyrələrin qorunmasına kömək edir. Dəmir mənbəyi: Kişmiş qan sağlamlığı üçün faydalı olan dəmirlə zəngindir. Dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalı üçün lazımdır. Kalium mənbəyi: Kişmiş ürək sağlamlığı üçün faydalı olan kaliumla zəngindir. Kalium müntəzəm ürək döyüntüsü üçün vacibdir və qan təzyiqini tənzimləyə bilər. Sümük sağlamlığı: Üzümdə sümük sağlamlığı üçün faydalı olan kalsium və bor kimi minerallar var. Lakin kişmiş yüksək miqdarda təbii şəkər ehtiva etdiyi üçün şəkərə həssas insanlar və diabet xəstələri onların istehlakını məhdudlaşdırmalı ola bilər. Bundan əlavə, yadda saxlamaq lazımdır ki, kişmiş yüksək kalorilidir və həddindən artıq istehlak çəki artımına səbəb ola bilər.
Ağ küncüt tez-tez yeməklərdə, salatlarda və qəlyanaltılarda istifadə olunan bir toxumdur. Küncüt toxumları qidalı bir profil təqdim edir və bir çox sağlamlıq faydası təmin edir. Ağ küncüt faydaları bunlardır: Zülal mənbəyi: Küncüt bitki mənşəli protein mənbəyidir və vegetarianlar və veganlar üçün xüsusilə vacibdir. Minerallar: Küncüt kalsium, dəmir, maqnezium, fosfor və sink kimi minerallarla zəngindir. Bu minerallar sümük sağlamlığı, enerji istehsalı, sinir funksiyası və infeksiyaların qarşısının alınması da daxil olmaqla bir çox bədən funksiyaları üçün vacibdir. Yağ turşuları: Küncütdə sağlam yağlar, xüsusilə olein turşusu, linoleik turşu və alfa-linolenik turşu var. Bu yağlar ürək sağlamlığı üçün faydalıdır və LDL xolesterini azalda bilər. Antioksidantlar: Küncüt tərkibində antioksidan xüsusiyyətlərə malik lignanlar və fitosterollar var. Bu birləşmələr sərbəst radikalların yaratdığı hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alaraq sağlamlıq faydaları təmin edir. Qan şəkərinə nəzarət: Küncüt qan şəkərinə nəzarət etməyə kömək edən maqnezium ehtiva edir. Ancaq küncüt allergiyası olan insanlar onu istehlak etməməlidirlər. Həmçinin küncüt yüksək kalorili bir qida olduğundan, həddindən artıq istehlak çəki artımına səbəb ola bilər.
Yaponika düyü gündəlik həyatımızda məşhur bir düyü növüdür. Bununla belə, az adam bilir ki, yaponika düyünün müntəzəm istifadəsinin orqanizmə bir çox faydaları da var. Yaponika gündəlik həyatda, xüsusən də suşi yeməklərində istifadə olunan məşhur düyüdür. Yapon düyü dənələri yuvarlaq, qısa və hamar, adətən ağ rəngdə və zərif ətirlidir. Yapon düyüsünün tərkibində amilopektin də var, ona görə də bişirildikdə digər düyü növlərinə nisbətən adətən daha elastik, şirin, yumşaq və ləzzətlə zəngin olur.
Kokos, bir çox fərqli yolla istifadə edilə bilən çox yönlü bir qida məhsuludur və bir çox sağlamlıq faydaları var. Məsələn: Çəki idarəetməsi: Kokos, doymuş yağ asitləri içərir və bu yağlar qanda yağ depolanma prosesini yavaşlatır. Bu səbəbdən, kokos istehsalı çəki idarəetməsi üçün faydalı ola bilər. Ürək sağlamlığı: Kokos yağı, ürək sağlamlığı üçün faydalı olan laurik asit içərir. Həmçinin, kötü xolesterin səviyyəsini azaldaraq, kokos yağı ürək xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir. Bağışıqlıq sistemi: Kokos, antimikrobial xüsusiyyətlərə malik olduğu üçün bağışıqlıq sistemini gücləndirə bilər. Həmçinin, kokos yağı, infeksiyalara qarşı qoruyan laurik asit içərir. Mədə sağlamlığı: Kokos yağı, qusma, ishal və digər sindirim problemlərini aradan qaldırmaq üçün istifadə edilə bilər. Həmçinin, kokos yağı, toxucu bakteriyaları öldürərək sindirim sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər. Üz sağlamlığı: Kokos yağı, üz üçün nemləndirici və anti-inflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir. Həmçinin, üzün üzərindəki sivilcə, akne və digər problemləri müalicə etmək üçün istifadə edilə bilər. Saç sağlamlığı: Kokos yağı, saçların nemləndirilməsinə və təmin edilməsinə kömək edə bilər. Həmçinin, saç qarışığının azalmasına və saçların parlaqlığının artmasına kömək edir. Kokos həm də enerji verir, stressi azaltır, sümük sağlamlığını yaxşılaşdırır, diş sağlamlığını qoruyur və daha bir çox faydaları var. Lakin, kokos yağı yüksək kalorilidir, bu səbəbdən istifadə edərkən porsiya kontrolu çox önəmlidir.
"Əsl darçın" kimi tanınan Seylon darçının vətəni Şri Lanka və Hindistanın cənub bölgələridir. Cinnamomum verum ağacının daxili qabığından hazırlanır. Seylon darçın baha olduğu üçün bazarda çox rast gəlinmir. Seylon darçınının əhəmiyyətli bir xüsusiyyəti, digər darçın növlərinə nisbətən daha az kumarin və efir yağı ehtiva etməsidir. Seylon darçın qabığı adətən kifayət qədər yumşaq, bir qədər tünd qəhvəyi rəngdə və bir qədər şirin dadlıdır, tərkibində yalnız 50-63% sinnamik aldehid birləşmələri olduğundan daha az acıdır. Standart Seylon darçınının da inanılmaz bir dadı var. Seylon darçınlı resepti ilə nəsə hazırlasanız,bütün ev həqiqətən məstedici ətirlə dolacaq.
Mərci yüksək proteinli paxladır, qurudulur, sonra isladılır və sonra bişirilir. Mərcimək ölçüləri ilə fərqlənir və qabıqlı və ya qabıqsız, bütöv və ya parçalanmış müxtəlif formalarda satılır. Mərcimək qədim Roma və Misirin qidalanmaslnda rast gəlinən ən erkən əhliləşdirilmiş bitkilərdən biridir. Bir çox ölkələr müxtəlif reseptlərdə yaxşı hiss edilən torpaq, yumşaq çərəz dadı verdiyi üçün mərciməyi pəhriz əsası kimi istifadə edirlər. Dünya mərcimək istehsalına görə Kanada liderlik edir, ondan sonra Hindistan gəlir.Azərbaycanda mərci şorbası üçün istifadə olunan və geniş istehlak çəkisi olan bir məhsuldur.
Sarıkök Asiya ölkələrində geniş istifadə olunan, “hind zəfəranı”, “sarı rəng”, “zəfəran kökü”, “sarı çöp” kimi adlandırılan, zəncəfillər fəsiləsinə aid çoxillik, sarı çiçəkli, iri yarpaqlı ot bitkisidir. Sarıkök antioksidant tərkibi ilə yanaşı, kurkuminlə zəngin ədviyyat növüdür. Kurkumin sarıkök bitkisinin köklərindən əldə edilən sarı bir komponentdir, suda həll olmayan, işığa həssas, hidrofob və tautomer birləşmədir. Polifenolik birləşmə olan sarıkökün acı dadı var. Sarıkök soyuqdəymə, öskürək, sinuzit, revmatik xəstəliklər və dəri xəstəliklərində istifadə edildiyi üçün hind təbabətində mühüm əhəmiyyətli bitki hesab olunur. Məhz bu səbəbdən Hindistanda və Çində sarıkök çox becərilir. Qantəmizləyici, eləcə də dəriyumşaldıcı xüsusiyyətə malik olduğu üçün sarıkökdən dəri xəstəliklərin müalicəsində tətbiq edilən kremlərin və sabunların istehsalında, kəsik və yaraların ev şəraitində müalicəsində istifadə olunur. Eyni zamanda kurkumin leykoz, mədə-bağırsaq sistemi, ağciyər, sidik-cinsiyyət orqanları, yumurtalıq, döş xərçəngi xəstəliklərinin qarşısının alınmasında profilaktik xüsusiyyətlərə malikdir. Sarıkökün antioksidant və iltihab əleyhinə malik xüsusiyyətləri Alzheymer xəstəliyi, kataraktanın əmələ gəlməsi, dağınıq skleroz, qaraciyərin zədələnməsi, infarkt, insult və bir çox xəstəliklərin qarşısının alınmasında mühüm rola malikdir.